
Rodos, wyspa zamków
Rodos powinno znaleźć się na liście wszystkich, pragnących, odwiedzić Grecję. Wyspa jest niezwykle bogata w historię z liczną ilością zabytków.
Główną atrakcją Rodos (Ρόδος) jest jej stare miasto, które wpisało się listę światowego dziedzictwa UNESCO. To średniowieczne miejsce, otoczone fortyfikacją w kształcie półksiężyca, jest niezwykle urzekające. Można się tu, z przyjemnością, zgubić się w jego wąskich, brukowanych uliczkach. Znajduje się tutaj wspaniała Dzielnica Rycerska z XV wieku wraz Pałacem Wielkiego Mistrza Rycerzy. Kolejnym, niezwykłym, zabytkiem wartym zwiedzenia jest Akropol w Lindos, z pozostałościami doryckiej świątyni Athenia Lindia z IV wieku p.n.e.
Zanim powstało Rodos, Kameiros było głównym miastem wyspy. Obecnie można tu podziwiać jego ruiny, leżące u podstawy góry Akramytis (Ακραμύτης).
Innym miejscem związanym z historią Rodos (Ρόδος) jest Zamek Monolithos. Ta zbudowana przez Rycerzy św. Jana twierdza nigdy nie została zdobyta. W jej wnętrzu znajdują się dwie kaplice z XV-wieku- świętego Jerzego oraz świętego Pantelejmona.

Klify na szczycie góry Akramytis
Daleko na południu Rodos znajduje się Prasonisi, wyspa pływowa połączona z lądem, długą mierzeją. Zimą ze względu na wysoki przypływ, wyspa Prasonisi (Πρασονήσι) zostaje przykryta morzem, w związku z tym pozostając na mieliźnie. Latem, turyści mogą podziwiać wybrzeże po obu stronach mierzei. Żagle windsurferów to, tamtejszy, częsty widok.
Będąc we wschodniej części Rodos, warto odwiedzić plażę Tsambika. Miejsce to charakteryzują złote piaski otoczone sosnowymi zboczami.
Niewątpliwie dla miłośników wód termalnym znalazły się tu naturalne źródła w Kalithea, które, od czasów starożytnych, były cenione ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Odwiedzając wyspę Rodos (Ρόδος), należy skosztować lokalnych potraw, takich jak pitaroudia (smażone kulki z ciecierzycy z posiekaną miętą, cebulą i pomidorem), faszerowane liście cyklamenu z soczewicą czy karavolos (ślimaki gotowane w sosie pomidorowym). Wyspa Rodos produkuje, również, szereg wyjątkowych odmian sera (od miękkich do twardych), szczególnie w górskich wioskach.
Podsumowując, wyspa Rodos jest odzwierciedleniem wszystkiego czym jest Grecja – imponującą historią, niezwykłą przyrodą oraz wspaniałą kuchnią.
Autorem artykułu jest Magdalena Marcinek
Fot: Natalia Dribnokhod | unsplash.com/@nati_d